Považuju se za wannabe kuchaře. Líbí se mi představa, že umím vařit, ale realita je pak vždycky zásadně úplně jiná. Nedodržuju recepty a vaření pak vezme úplně jiný směr, než jsem na začátku očekával. Ale jsou recepty, který se prostě nedají zkazit. A jedním z nich je fritata. Ta pochází z Itálie a je to jídlo, které nemusí obsahovat ani gram sacharidů, takže je skvělou volbou na večeři v pracovních dnech. Jeho základem jsou totiž vajíčka a zelenina.

Ingredience si můžete zvolit zcela sami – především se jedná o zeleninu, sýr a nebo například slaninu. Tento základ orestujete na pánvi na troše oleje. Ingredience pustí šťávu a chuť. Tyto ingredience pak zalejete připravenou směsí vajíček, smetany nebo mléka okořeněné solí a pepřem.
Na fritatu se skvěle hodí litinová pánev, která se postará o rovnoměrný rozvod tepla a tím i rovnoměrné uvaření vajíčkové placky. Její výhoda je i v tom, že takto stačí pánev umístít pouze pod horní plotýnku trouby a pánev se pak postará o rozvod tepla do spodní části.
Na obrázku používám 26cm pánev, na kterou používám přibližně 5 vajec.
Ingredience
- 4 vajíčka
- mléko / smetana
- pepř a sůl
- zelenina (špenát, cuketa, lilek, cibule, zkrátka co dům dá)
- houby
- sýr (cheddar, mozarella)
- slanina
Postup přípravy
- Zeleninu, houby, slaninu orestujte na pánvi. Kombinace je zcela na vás.
- Zatímco se restuje zelenina, dejte 4-5 vajec do mísy a zalijte mlékem nebo smetanou. Pomocí metličky vytvořte emulzi a okořeňte pepřem a solí.
- Směs nyní nalijte do pánve k restované zelenině. Na vrch můžete ještě nasypat sýr, který po opečení vytvoří jakousi krustu. A navíc dodá fritatě skvělou plnou chuť.
- Pánev nyní umístěte do trouby na cca 180°C. Já ji dávám těsně pod horní plotýnku a pouze horní ohřev. Nyní stačí cca 10-15 minut počkat a vajíčka se uvaří a vznikne vaječná placka.