Další z receptů, který si zde chci uložit je Welsh Rarebit. Sociální média mu říkají „Fancy cheese on toast“. Možná to tak je, ale baví mě příprava, během níž jsem narazil poprvé na roux aka jíšku a vytvořil sýrovou omáčku. Příprava je velmi snadná a je to takový vděčný comfort food.
Co budeme potřebovat
- mléko/smetanu
- pivo
- chedar
- mouku
- máslo
- Worcestershire omáčku
Na internetu jsem viděl 2 verze receptu. V jednom případě je základem bešamel, do kterého se přidá pivo. Druhá verze byla pak úplně bez mléka/smetany a roux bylo zalito pouze pivem. Druhá verze je pravděpodobně více tradiční, ale někoho může odradit až příliš výrazná chuť piva. Já zde ukážu verzi s bešamelem, která bude chuťově více krémovitá a jemná.
Krok 1: Bešamel
Na začátek si připravíme bešamel. Rozpustíme v rendlíku máslo a zahustíme moukou. Necháme chvíli na mírném ohni, aby se „vyvařila“ vůně mouky. Když jíška zhoustne, začneme přilévat mléko nebo smetanu a mícháme, aby nevznikaly hrudky.

Krok 2
Do bešamelu s pivem postupně přidáme worčesterovou omáčku a přidáme nastrouhaný chedar. Tímto vznikne hustá sýrová omáčka, která by neměla být řídká, protože ji budeme nanášet k zapečení na chléb.
Chléb bude nejlepší v tomto kroku dát opéct, aby z něj sýrová omáčka neudělala břečku a tím se nezkazil celý zážitek z jídla.
Krok 3
Zapněte troubu na režim grilu. Sýrovou omáčku naneste na opečený chléb v celého jeho ploše. Připravené chleby dejte na pečicí papír a plech a vložte na horní lištu ve vaší troubě. Nechte pár minut opékat, dokud nezačne omáčka získávat zlatou barvu nebo nezačne hnědnout.
Na závěr ještě pokapejte worchesterovou omáčkou. Dobrou chuť.
